Tre snabba frågor till Lena Nordenbro – hållbarhetschef på LKF

I LKF:s (Lunds kommunala fastighetsbolag) fastighet Xplorion satsas det på hållbarhet på flera fronter. Alltifrån materialval i lägenheterna till möjligheter att använda mobilitetstjänster. För att förenkla för hyresgästerna finns stora hissar där även lådcyklarna får plats och breda loftgångar utanför lägenheterna.

EC2B levererar mobilitetstjänster på Xplorion. Boende kan boka lådcyklar, elcyklar och cykelsläp genom EC2B-appen. I mobilitetstjänsterna ingår även en mobilitetpott per lägenhet samt mobilitetsträffar och andra mjuka tjänster.

Vi har träffat LKF:s hållbarhetschef Lena Nordenbro och ställt tre snabba frågor till henne.

  1. Varför har LKF valt att aktivt arbeta med mobilitetstjänster i sina fastigheter?
    Som en del av vår affärsplan finns att vi ska arbeta för att skapa förutsättningar för en hållbar livsstil för våra hyresgäster. Bland annat utifrån vår kundenkät ser vi att frågor kopplade till hållbar mobilitet är viktigt för våra hyresgäster och att man efterfrågar lösningar för en enkel klimatsmart vardag. LKF är också en del av arbetet att nå ett Klimatneutralt Lund 2030, inom vilket mobilitet såklart är en viktig fråga.
  2. Vad utmärker Xplorion?
    Xplorion är vårt första så kallade bilfria boende. Här var vår ambition att skapa ett boende utformat för att kunna klara sin vardag utan en egen bil. Hyresgästerna har tillgång till flera smarta mobilitetstjänster. Den gemensamma eldrivna bilpoolsbilen finns direkt i anslutning till boendet. Flera eldrivna cyklar och lådcyklar ingår även de i hyran. Fastigheten är dessutom byggd med loftgångar och en bred hiss som till exempel möjliggör att ta med sig lådcykeln ända upp till entrédörren och här finns ett stort cykelgarage med liten cykelverkstad.
  3. Vad ser du händer framöver i fastighetsvärlden när det kommer till mobilitetstjänster och utbud av dessa?
    Av både klimat och kostnadsskäl så tror jag att fler och fler kommer att ifrågasätta behovet av att äga en egen bil, men för att vardagen ska fungera så behöver de smarta hållbara mobilitetstjänsterna möta upp. Vi ser att hyresrätten kan bli en ännu mer attraktiv boendeform om vi tillsammans med partners kan erbjuda allt fler behovsanpassade tjänster som också når allt fler.

Vill du veta mer om vårt samarbete med LKF?

Välkommen att kontakta Caroline Ljungberg Toulson, 010-456 56 19

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *